Els Sometents


Desfilada de Sometents pel Carrer de la Rosa.
Fotgrafia de l'Arxiu Comarcal de les Terres de l'Ebre.

Era una organització de ciutadans armats no professionals que tenien el paper de mantindre l’ordre públic i de caràcter conservador. Fidels a la dictadura de Primo de Rivera.(1923-1930).

Els sometents (la paraula deriva del “so metent” toc de les campanes que els convocaven) tenen un origen sagramental es a dir són una organització paramilitar, les seves funcions van ser establertes per les Corts de Catalunya en 1068, són a l’àmbit local, caràcter policial i en el general amb caràcter militar, van ser institucionalitzats al S. XIII al regnat d’En Jaume I. Als tocs de campana, en situacions d’emergència acudien a les places dels pobles o a la porta de l’església. Amb prohibicions i restabliments els sometents van ser agents actius a Catalunya fins la seva abolició a l’any 1978 pel Senat Espanyol.
Entre els tocs tradicionals de la Catedral de Tortosa podem trobar el Toc de “A Foc, Sometent i a Lladres - Batallades ràpides de la Cinta sola.” +info

Aquí us deixem el Toc de Sometent, Interpretat per els campaners de Solsona, Catedral de la Mare de Déu de l'Assumpció i Sant Agustí.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...