Comanda a Vienne


Bernhard Wachtl era un litògraf austríac ubicat a Viena. El seu treball data de l'última meitat del S XIX i s'esté des d'Àustria fins a la Mediterrània i part de l'Europa de l'Est.
Va dissenyar els logotips d'estudis fotogràfics que anaven al revers dels cartrons que suportaven les fotografies en paper d'albúmina. En un principi aquest cartró no anava signat, però passats els 50 del XIX comença a usar-se com a un suport per a la publicitat amb la signatura del fotògraf. Són estampacions litogràfiques amb color i majoritariament daurades. Cap al 1890 amb l'eclosió de l'art nouveau Viena destaca per la seva secessió, amb artistes com Klimt, Hoffmann, Olbrich. On predomina la formalitat i sobrietat i les formes estilitzades, això inclòs a les fotografies va fer que apareguéssin dorsos d'un alt valor estètic.
La competència entre fotògrafs és gran, passa a ser un treball molt estès i aquesta signatura esdevé no sols una cosa preciosa, sinó també distintiva, donant un valor afegit a la fotografia.
Els punts d'estampació més importants a Europa van ser Viena, Berlin, Sant Petesburg, Munic, entre altres.

Diferents treballs de Bernhard Wachtl, per a fotògrafs de diferents països i ciutats.









Font: The American College of Greece.

L'estudi de Bonaventura Masdéu de Tortosa va utilitzar com a soport i logotip una creació de Bernhard Wachtl.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...