La ronda Docks

Si parlem de topònims arrelats al transport del ferrocarril, un dels més bonics i destacats, és l’anglicisme, de la Ronda Docks.


Docks no és altra cosa que molls, hangars, andanes... traduït al català, i per tant el nom de la ronda esdevé clarificador i molt adient. Ja que aquella ronda es va dissenyar paral·lelament a l’estació de mercaderies per a facilitar la càrrega i descàrrega d'aquestes. A més es situa més allunyada de la ciutat i permetia realitzar amb més comoditat aquest treball, quedant l’actual Ronda Reus reservada per al tràfec de passatgers que entraven i sortien de l’estació. És el lloc on es situa l’edifici principal de la mateixa.

D’aquest espai extensament retratat, es pot fer una comparativa on veure com al voltant de la Ronda Docks va creixent l’activitat de mercaderies, amb l’aparició de casetes, magatzems i amb el creixement de la ciutat quedant finalment plenament integrada dins de la trama urbana. De dalt a baix i d’esquerra a dreta, hi podreu veure com evoluciona l’espai urbà al voltant de l’estació, deixant de ser horts per convertir-se en la ronda, el carrer del Marquès de Bellet i Compte Bañuelos.


Actualment la ciutat la té retolada de forma singular i que fa treure més d’un somriure a aquell que ho llegeix, hi posa Carrer Ronda Docks. Com si ronda no fos una tipologia de via, i calgui el sobrenom de carrer, el mateix li passa a la Ronda de Reus amb els sobrenom de carrer ronda Reus... ;)


Les postals han estat editades en diferents dècades de principi de segle XX, per Àngel Toldà, Fototípia Thomas, Ramon Borrell. Una de les més interessant és la que la primera que té un punt de vista diferent, a ella surt el riu i el pont al fons, aquesta fotografia la podem compartir gràcies al grup de facebook de Baix Ebre i Montsià Antics.
Font del plànol la Cartoteca Digital.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...