Lo Carrilet, un símbol

Pocs operaris de la factoria de ferrocarrils a vapor d’Anglaterra Humslet, al 1890, van imaginar que aquella màquina encarregada per la companyia de ferrocarrils valenciana, acabaria sent tot un símbol per a la Citat de Tortosa i el delta de l’Ebre.

Recentment després dels seus 125 anys ha estat restaurada per l’associació d’Amics del Carrilet de Deltebre i ressituada al Parc de Tortosa.


Però la foto ens transporta al moment primer en que va ser col·locada en aquella zona del Parc, zero expectació,  ni música, ni fanfàrries... És el 1968 i la maquina va entrant al parc amb el que sembla l’ajuda d’un gat hidràulic.

La foto va ser presa per Juan Miguel Sánchez (Manzanares 1907 – Amposta 1978).  Va ser un fotògraf amb establiment al número 18 d’Amposta, tot i que anteriorment havia tingut altre a Tortosa.

Amb aquesta fotografia donarem fi a la sèrie d’espais ferroviaris al voltant de la ciutat de Tortosa. Pensem que és molt adient per tancar la sèrie, ja que amb l’acció retratada també es va tancar un cicle, on el transport ferroviari perdia impuls davant el transport rodat per carretera. Passant a ser unes màquines industrials i funcionals, símbols d’un passat i un territori.

Fotografia cedida per Joan Josep Carot Bladé.
Plànol Cartoteca Digital. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...