Un jardí i pati, el Balneari

Gràcies a les fotografies que va realitzar Salvany i Blanch a inicis del segle XX, podem tenir constància de com eren aquests jardins del Balneari, unes instal·lacions inaugurades a l’últim quart del segle XIX, propietat de Manuel Porcar i Tió. Un espai pensat exclusivament per a la burgesia on passar temps d’esbarjo i descans.


La raó del per què queda inclòs dins d’aquest recopilatori, no sols és per la fisonomia de jardí tancat, sinó també perquè anys després albergarà a les seves instal·lacions en desús (el balneari es va mantenir en actiu fins a la Guerra Civil)  un centre educatiu i religiós, el jardí passarà a ser el pati de l’escola i del novici.

Les Salesianes o Filles de Maria Auxiliadora, van arribar a Tortosa al 1959 i van ocupar les dependències del antic balneari fins a l’any 1979, ja que el seu projecte no va reeixir i l’ordre va abandonar la ciutat. Van començar com centre de novícies i després van obrir classes de parvulari i de l’Educació General Bàsica.

Actualment aquest jardí es pot visitar parcialment, ja que sols resta la part que actualment és anomenada Jardins del Princep a Remolins.


Fotografia extreta del fons Salvany Blanch. Biblioteca Nacional de Catalunya.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...