El claustre de Sant Domènec

Els dominics s’estableixen a la ciutat el segle XIV, sent la seva primitiva casa una torre de la muralla del sector del Rastre, coneguda com la casa dels predicadors. És a partir del 1520 que el convent agafa rellevància i el seu complex es va ampliant fins albergar la formació de teòlegs, passant llavors a conèixer-se també amb el nom de Col·legi de Sant Domènec i Sant Jordi o popularment dit “col·legi de baix”. La gran fama que aquesta institució va assolir, va fer que a la populosa Tortosa del segle XVI aconseguís el favor de l’emperador i la construcció d’un col·legi annex per a la instrucció dels moriscos, que es va nomenar Col·legi de Sant Jaume i Sant Maties, formant el conjunt dels Reials Col·legis.

Llavors van ser els primers estudis que es van cursar a la ciutat amb el rang d’universitaris atorgats pel rei Felip IV, el 1645, de teologia, filosofia i arts. Aquesta Universitat va ser abolida a l’igual que tots els estudis a Catalunya el 1717, pel rei borbònic absolutista Felip V, centralitzant tots els aquests estudis a la Universitat de Cervera.

Amb la primera expulsió dels dominics el 1809, l’edifici passarà a ser caserna i hospital militar,  durant tot el segle XIX l’ús de l’edifici s’alternarà entre la funció militar i l’ús religiós. Fins al 1868, quan llavors l’edifici perdrà definitivament el seu ús religiós i educatiu per a passar a ser quarter del destacament d’artilleria de la ciutat, fins al final de la Guerra Civil.


A l’apartat de la Guerra Civil (1936/39) cal fer una pausa important, ja que per ser un edifici tant destacat va rebre bona part de les bombes que van caure damunt de la ciutat, deixant l’edifici en l’estat que s’aprecia a la foto que adjuntem, on les dependències conventuals i educatives van quedar fortament danyades, sobretot el claustre. Afortunadament l’atzar va respectar el col·legi de dalt i el pati renaixentista de Sant Jaume i Sant Maties, i l’església conventual del complex. D’aquell període sols va restar la portalada renaixentista amb la inscripció de DOMUS SAPIENTIAE, és a dir Casa de la Saviesa, tot presidit per l’escut de Felip II i l’heràldica dels dominics.


Per sort algú de “Regiones Devastadas” aquell dia va estar inspirat i en la seva reconstrucció va incloure la recreació del claustre dominic. És l’únic pati de la ciutat que, després de patir la destrucció de les bombes, serà reconstruït. L’elecció dels materials potser són un tant desencertats però tot i així és crea un espai únic i evocador d’un passat més esplendorós que l’actual. A l’actualitat alberga l’Escola Oficial d’Idiomes. 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...