Carrer Major del Raval de la Creu


El Carrer Major del Raval de la Creu és el que ara es coneix com Rambla Catalunya i des de sempre ha estat el carrer més important de Ferreries i un dels més concorreguts, testimoni d’aquests fets és la arquitectura que encara es pot observar en gran part del carrer. Habitatges i indústries que són reflex de l’esplendor del raval i de Tortosa. A més de la indústria que es va instal·lar a la zona, altres aspectes van beneficiar el bullici d’aquest espai de la ciutat, com va ser el tramvia, la carretera cap a València i l’Aragó, el pas del pont: primer el de Barques i posteriorment el de la Cinta i per últim el de l’estat, a més de la proximitat de Roquetes i del raval Jesús.



A la fotografia es veu l’ambient del carrer, amb els carrils del tramvia a la vora de l’esquerra que anaven a parar al Capde Pont, que va ser desballestat per facilitar la circulació i accés al pont a les últimes dècades del segle XIX. Els habitatges representatius d’aquesta època d’industrialització amb els baixos convertits en xicotets tallers i comerços, la gent, carros ben plens, els recents plantats arbres encara amb la subjecció per endreçar-los i el paviment terrós ple de carrilades de les rodes.

Últimament el sector ha perdut un bloc d’habitatges representatiu de l’ambient de la fotografia del raval i d’una ciutat realment influent a molts sectors del país tant a nivell social, industrial com polític. Als tortosins encara ens falta estimular-nos envers el nostre patrimoni i així obtindre una mica més d’autoestima al respecte com ja s’ha aconseguit a altres llocs, on aquesta façana hagués estat conservada i restaurada, no pas enderrocada. Per tant cal reeducar-nos per a que pèrdua de patrimoni com aquesta no hi torni a passar ja que és del tot irreversible.


Finca situada a la Rambla Catalunya amb carrer Castelló, a prop de les bodegues Lehmann. D’aquestes dues fotografies sols disten dos anys i la imatge primera ja és història.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...