La Casa de la Ciutat i el seu pati

Pati gòtic desaparegut l’any 1915. Ens referim al pati interior del palau dels procuradors de la Ciutat de Tortosa. Es tractava d’un edifici bastit al segle XIV i situat al carrer Ciutat, just als quatre cantons o plaça dels Prohoms, configurat pels carrers Ciutat-Croera i Taules Velles-Presó (carrer que conduïa al pont de Barques), és a dir a la zona amb més càrrega política-econòmica-religiosa de la ciutat.


A la foto que mostrem del pati extreta de la pàgina Cristòfor Despuig de la Biblioteca M. Domingo, ja es veu força alterat i pertany a la seva última etapa.

Tot i que sempre va ser un lloc on aglutinar diferents peces d’altres edificis representatius de la ciutat, com la làpida de la font de l’Àngel entre altres (després de ser desmuntada al 1885). El que ja no podem veure és la portalada renaixentista de Mitja Escala o de la calavera (actualment al CIR*) que es situava al lloc de l’escala on diu “Colegio de Abogados” i d’ací el seu nom, una de les peces més representatives del pati. Amb comparativa amb altres fotos també es veu com la barana de l’escala va ser modernitzada, col·locant una d’estil neogòtic. Seguint l’estructura típica de pati català, el pou i el seu brocal (1545), del qual ja vam parlar i que ara es troba al centre del claustre de la Seu, com a font.

Per sort, abans d’esborrar del mapa aquest edifici per falta de manteniment, totes aquelles peces més representatives que albergava van ser extretes i actualment les podem trobar per diferents racons de la ciutat, com si es tractés d’una explosió. És el cas de l’escut de la ciutat amb angle que es situava a la cantonada amb el carrer Canvis i que actualment està al nou ajuntament, un tant descontextualitzat.

L’edifici a més de Casa de la Vila, albergà la presó, jutjats i un teatre. Actualment al que va ser el seu solar hi trobem l’empeltat edifici Palau Oliver de Boteller, situat allà a mitjans del segle passat, amb la intenció de crear un barri gòtic nou de trinca.


*CIR, és l’actual Centre d’Interpretació del Renaixement, ubicat a l’església de Sant Domènec. Però la causa de que es trobi allà la portalada, és deguda a la creació a principis de segle del Museu, impulsat per Joan Abril i Guanyabens. A la comparativa es pot veure com d’impunement s’actuava amb el patrimoni, com es va extreure la portalada de Mitan Escala i com al 1914 Salvany Blanch, (fons Biblioteca de Catalunya) la va fotografiar com una peça més del museu.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...