La Plaça Nova o el carrer Bisbe Aznar

Fotografia realitzada des d’una certa altura, segurament donada per alguns dels edificis que tancaven l’espai per la banda del riu, fins als bombardejos de la Guerra Civil.

Llavors el carrer Bisbe Aznar no tenia sortida i comunicava directament en Carrer Canvis, éren els edificis construïts damunt de les voltes gòtiques del vall. En època medieval van ser la peixateria de la ciutat. La terminologia de plaça ve del moment en què es va cobrir en volta el vall i el carrer passa a ser una de les zones més amples de la ciutat, donant accés al Carrer Ciutat i deixant el conegut pont de Pedra (carrer de la Rosa) pel record, tot i que la toponímia encara es conserva.


A la foto d’inicis de segle i publicada per Fototípia Thomas hi podem veure un carro amb vela, i diferents botigues mítiques de la ciutat com la ferreteria Nivera, l’establiment Vergés o la coneguda Viladrich.

En quant als edificis val a dir que a la foto destaquen la casa Ravanals, i el conegut edifici de la Peixateria, tot i no ser-ho. Un edifici del segle XIV que encara conserva molts elements gòtics tot i ser completament reformat al XIX per fer-hi habitatges. Actualment, i per sort, les dues encara es mantenen en peu.


Per últim destacar la gran quantitat de tendals tirats als balcons i la poca gent, tot i ser una de les zones més comercials i de pas de la ciutat. Cal pensar que per travessar el riu (pel pont de Barques o de la Cinta), anar cap a la zona nord de ciutat (casa de la Ciutat, palau Episcopal, la Seu...), era necessari passar per aquesta zona: el centre de la ciutat, del segle passat. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...