El tret de sortida per a les festes de Carnaval,
arreu del país.
Celebrat sempre en lluna nova i una setmana
abans del dimecres de Cendra. A casa nostra el nomenem Llarder, però també se’l
coneix amb el nom de Dijous Gras, Jarder (a Flix), de les Llardufes (a l’Empordà),
Dia de l’ou i el Porc o Dia de la truita, depenent d’allò que predomina en cada
zona i es menja. Festes celebrades a l’aire lliure on no falta la coca de llardons entre altres dolços típics de cada territori. Bàsicament una festa
gastronòmica, amb la finalitat de carregar forces en vista de la Quaresma, ja
pròxima. “Per Dijous Llarder botifarra menjaré”.
A les Terres de l'Ebre és una festa ben arrelada i podem trobar a Tortosa la romeria per pujar a Mig Camí per menjar baldanes, com es veu a la foto dels anys 20 del SXX, a Xerta
i Aldover la Fogasseta, un pa redó farcit de truita de carxofes, alls
tendres i salsitxes. A Flix (Ribera d'Ebre) la truita de carxofes i a Amposta (Montsià) van a “enjardar”,
és a dir menjar entrepà de truita amb salsitxes, amb la companyia d’un dels
postres més característics de les Terres de l’Ebre el “menjar blanc” un dolç de
farina d’arròs i llet.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada