Els grafits a la Guerra Civil

No deixen de ser una aportació més que va fer el conflicte, tan un bàndol com l’altre. Una manera ràpida de comunicar, de transmetre sensacions aquells que vivien en un determinat territori.

En aquest cas ens traslladem a Roquetes, al seu carrer Major.


Pintades que van ser realitzades just al moment d’entrada de les tropes franquistes a la riba dreta del riu i que moltes d’elles encara perduren en els murs i carrers de Roquetes, segurament mai esborrades per por mentre va durar la llarga dictadura i posteriorment per deixadesa.

Uns graffitis que van ser realitzats amb rapidesa (missatges, escrits a mà) i altres amb la cura d’una plantilla (les fletxes, en altres casos apareix la cara de Franco o Primo de Rivera) que anava repetint-se cantó a cantó, poble a poble, que queia.  

La tècnica en qüestió s’anomena l’estergit, utilitzat des de sempre, va guanyar presència al món de la guerra per l’ús que van fer d’ell els americans en el marcatge de l’armament i posteriorment els feixistes italians, anys 20, en l’aplicació de la propaganda de carrer per ràpida i econòmica.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...