El pont de Ferro que unia les dues Móres

El pont va unir les dues ribes i les dues Móres a la Ribera d’Ebre. Amb ell va canviar, al igual que a la resta de totes les Terres de l’Ebre, la forma de viure i la forma de traslladar-se oblidant-se gairebé dels pontons i barques de pas.


Tot i que al començament de la seva existència no va agradar massa l’estructura ferrenca i angulosa, va passar a convertir-se en el monument més fotografiat i més representatiu.

El gran promotor, a part dels pobles de la ribera, va ser Josep Caballé i Goyeneche polític republicà que a Madrid va ser conegut com el “diputado del Puente”. L’aprovació per la seva construcció va ser donada el 1910 inaugurant-se finalment el 31 de juliol de 1918. Una obra que com la resta de ponts, sobretot tortosins, va ser bastida per la Maquinista Marítima i Terrestre de Barcelona.

Malauradament el pont d’unió entre les Móres va ser dinamitat l’abril del 1938, com tots els ponts ebrencs. Sols va poder funcionar deu anys, abans de que volés per evitar l’avanç de les tropes feixistes. Després potser faria falta per mobilitzar les tropes en l’ofensiva republicana al juliol del 38.

Unes magnífiques fotografies preses per Robert Capa.



En elles podem veure militars republicans al voltant de les restes del pont enderrocat, el que no podem especificar és el que hi feien. Molt a prop es va bastir una passarel·la flotant que va ser bombardejada constantment per les tropes feixistes durant la Batalla de l’Ebre, la podeu veure en la següent fotografia, molt possiblement recollien el valuós material per tornar-la a reconstruir.


No volem endinsar-nos ara en la Batalla, però sí recordar que va ser una de les més dures de tota la Guerra Civil. Tot així les pilastres del pont perduraran fins al 1940, moment en que es posa en marxa el projecte de l’enginyer Eduardo Serrano Suñer, sent inaugurat el nou pot amb els seus característics arcs el 7 de setembre del 1943.

Podeu veure més fotos com aquestes de Robert Capa, al web de l’arxiu de la seva agència fotogràfica Magnum. SPAIN. The Spanish Civil War.


La postal bucòlica del pont de Ferro a la llum de la lluna, va ser editada per Fototípia Thomas.
Per si voleu saber més sobre el pont del Ferro i la vila de Móra d'Ebre, us deixo aquest enllaç: MORAHISTORICA.CAT

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...