Portal de la Clínica Sabaté



Porta situada a la plaça Alfons XII, centre neuràlgic del barri burgès de la ciutat. Una casa dissenyada pel l’arquitecte Josep Maria Vaquer i Urquizú, edificació que mostra un cert gust per recuperar elements orientals d’Egipte i mesopotàmics, dins les corrents estilístiques de principis de segle XX anomenades  “neos” que es poden englobar dins d’un modernisme tardà o ja art déco. En el cas tortosí es poden destacar similituds amb altres edificacions bastides a Barcelona o València, sent les més representatives les del suecà Joan Guardiola i Martínez, destacant la Casa Xina i la Casa Jueva.

La fotografia (enviada per una persona que vol mantenir l’anonimat) de l’obra del mestre Vaquer, il·lustra la seva edificació més extravagant d'aquest arquitecte tan eclèctic i divers, que va deixar a Tortosa una gran producció com són: la Casa Brunet, el Palau Climent, la Casa Llorca o la Casa Lamote de Grignon més coneguda com la fonda Siboni.

2 comentaris:

  1. Avançarem des d'aquí algunes dades redescobertes sobre la clínica Sabaté. Amb l'article de Primitiu Sabaté Barjau de wiki-Ilercavònia ja explicavem que la clínica va ser inaugurada l'abril de 1916. Les esfinxs de l'entrada són obra de l'escultor-marbrista Arnaldo Alemany Pi. Recordar que alguns consideren Francesc Escudé Bosch (Roquetes 1867-1919) com l'autor de la façana, les motllures de la qual són del taller de José Gimeno Mir.Salutacions ASTOROT (wiki-Ilercavònia).

    ResponElimina
  2. gràcies per la informació aportada!

    ResponElimina

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...