Pont Colgant d'amunt lo riu Ebre
Pont penjant d'Amposta (1915 - 1921)
Lucien Roisin Besnard (París 1876 - Marsella 1942)
Les primeres targetes postals van circular al 1869 a Àustria, idea que s’atribueix a Heinrich von Stephan i Enmanel Herman.
A l’estat espanyol fins el 1871 no es va posar en marxa l’engranatge de les targetes postals, i encara així tardaria dos anys en sortir la primera targeta postal impresa per la “Fábrica Nacional de Moneda y Timbre”, amb una litografia de Joaquim Pi i Maragall. Prohibida la circulació de targetes postals privades, fins el 1886 on es va permetre l'iniciativa privada sempre que respectarà el format de 14cm de llarg per 9cm d’amplada i amb cartolines d’alta qualitat i gramatge, que facil·litarà el treball postal.
Les primeres targetes postals ornamentades amb gravats i dibuixos es deuen a la guerra franco-prussiana a les quals s’estampaven escuts i símbols militars. Però la manera moderna es va generar amb motiu de les grans exposicions universals dels anys vuitanta del S. XIX, sobretot a la de París 1889.
Amb la fotografia i els seus mitjans de reproducció relativament senzills la targeta postal als inicis del S. XX, va assolir una popularitat extraordinària, a més de ser un mitja de comunicació molt utilitzat, també va contribuir a ser un vehicle cultural: donava a conèixer ciutats, pobles, tradicions, obres d’art i arquitectura, costums i publicitat que les finançava, fenomen avui en dia encara actiu.
En el període entre guerres, a Catalunya entre altres destaca la figura de Lucien Roisin (fot. Barcelona), aquest no va utilitzar la tècnica de la fototípia, sinó que va començar a editar-les directament en paper fotogràfic i per tant de major qualitat. Roisin fotògraf parisenc del barri de Montmartre, va buscar fortuna amb el món de la fotografia “turística” per a postals i la va trobar. La seva arribada a Barcelona va ser de la mà d’Àngel Toldrà, per al qual va treballar durant tres anys retratant racons de Catalunya i Balears, una vegada acabat el contracte, continuarà instal•lat a Barcelona on el seu negoci La Casa de la Postal, a la Rambla de Santa Mònica, era de parada obligatòria.
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada