Chi morte teme, di vita non è degno

Aquesta era una de les frases que els italians aliats de Franco pintaven a les parets dels pobles que anaven arrasant i que el nostre protagonista fotografiava.


La història comença el 1992 a Sterzing un poble de la província de Bozen, al Tirol del Sud. Una capsa en un contenidor de brossa contenia més de 4000 fotografies de la guerra civil espanyola. L’Arxiu de Bolzano comprà les fotos, no hi ha dades del autor, però rere les investigacions Guglielmo Sandri, un tinent legionari de la Divisió Littorio, es perfila com l’autor d’aquestes; un alemany que es va italianitzar el nom després de l’annexió del Tirol a Itàlia i que va incorporar-se al Corpo di Truppe Voluntarie que enviarà Mussolini en ajuda dels feixistes de Franco. Les seves fotografies retrataran batalles perdudes com la de Guadalajara, i altres guanyades com l’entrada a Donostia, Santander o l’ocupació de Barcelona al maig del 1939...

Guglielmo Sandri 1905/1979

Si realitzà les fotos per encàrrec o simplement per afició i influenciat per grans reporters com Capa, encara és un dubte, però el que és cert, és el testimoni d’un exercit invasor que ofereix la càmera de Sandri.

Els italians a Arnes.

Porxada del Palau, Arnes 1938.

Sandri va estar a Arnes entre el març i la tardor del 1938 a la Terra Alta i deixa un bon grapat de fotografies on retrata la vida quotidiana amb la convivència d’una guerra enquistada en aquella societat. Aquí és on entra la figura de Francesc Martínez on a través de l’associació cultural la Bresca, han fet aflorar aquests records, recuperant memòria i documentant les fotografies.

Per saber més:
Associació Cultural d'Arnes la Bresca
L'Arnerola, octubre 2009 n14
El Viejo Topo, octubre 2007 n237

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...