La Casa Vericat i els magatzems El Ebro

El solar que va crear la Llotja al ser traslladada al Parc, va propiciar la creació de nous edificis a la dècada dels anys 30, com va ser la Casa Vericat. Des del 1848 la Llotja va ser Govern Militar i magatzem de material militar, el seu abandonament i fragmentació quasi va fer que fos destruïda, però l’Ajuntament i la Generalitat van fer que es traslladés pedra per pedra a l’any 1932.



Fotografia enviada per Joan Otero.

Del solar restant i davant del Mercat configurant fins a l’actualitat la Plaça de la Pau, s’aixecarà la Casa Vericat d’estil noucentista, un edifici destinat a baixos comercials i habitatges, que ennoblia la zona.



A l’any 1935 s’inaugurava amb una certa ressonància als mitjans de comunicació locals, els Almacenes El Ebro, que es traslladaven d’altre local situat al carrer Cervantes, n2.


L’època daurada d’aquets magatzems comercials durarà poc, ja que la Guerra Civil truncarà tota la vida, tant civil com comercial. Dels anys 35/37 són els anuncis trobats a la premsa local i la fotografia de l’entrada principal, on es pot veure la importància que tenien els magatzems per la quantitat de productes tèxtils que es venien, tal vegada seguint l’estela d’altres magatzems populars de l’època com van ser El Siglo o Els Jorba.


Durant la guerra el riu va fer de línea de front i la ciutat que va quedar dividida en dues parts, va ser brutalment bombardejada per l’aviació feixista, les imatges de la casa Vericat i dels magatzems El Ebro, amb imponents forats a la façana, tot cremat i amb els aparadors rebentats estan extretes d’un noticiari de la British Pathé, que mostra en quin estat va quedar la ciutat i l’edifici en qüestió.

La casa encara resta en peus, així que va ser restaurada, encara que actualment mostra un aspecte degradat, a l’espera d’una més que merescuda restauració i posada en valor.

2 comentaris:

  1. Gràcies de nou per tota la informació i imatges que ens mostreu. Cada dia passo per aquí, i m'agrada tenir més notície4s d'aquest magnífici edific, ara malmès i desaprofitar, i saber-ne temps millors. Aquesta casa, a més, s'ha convertit en literària, gràcies al llibre Arran de l'Ebre, de Cinta Arasa

    ResponElimina
  2. Casa Vericat te, te per mí un record d'infantesa.El mau pare, fins les acaballes del anys 6o del segle XX, hi va treballar a les oficines de lo vulgarment es deia l'arrossera, que depenia del Servei Nacional del Blat. Les oficines estaven a les finestres semicirculars, que done davant del mercat.
    Respecte als Magatzems Ebro, Joan Cid i Mulet, explica en el seu llibre de memo'ries que a la gerra incivil, un escamots de la FAI, van entrar armats i es van endur, roba i estris, sense pagar , amb el cosiguent esglai del empleats i de l'amo.

    ResponElimina

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...