La Baixada de la Cinta

La llegenda ens trasllada a una data exacta, l’any 1178, coincidint amb la consagració de la catedral romànica de la ciutat pels reis d’Aragó. Feia ben poc que la ciutat era cristiana, l’any 1148 va ser quan Ramon Berenguer IV la conquesta als àrabs, després de viure aquets a la riba de l’Ebre, durant 434 anys.


La nit del 24 de març es commemora la baixada de la Cinta i com va fer entrega del seu cíngol a un clergue. Un gran cop d’efecte per a una de les poblacions recentment conquerides i que necessitava de devots, seguidors, sent la figura mariana la que podia crear més adeptes. La Mare de Déu va dir i cal llegir-ho detingudament, per veure el que serà leitmotiv del cristianisme tortosí: “Levantate, no temas, dijo la madre de Dios por que como siempre me has servido sin cansarte, has merecido verme en vida, y estar aquí entre los Coros de los Angeles. Y por quanto esta Iglesia está edificada á honra de mi hijo y mia y vosotros los de Tortosa teneys gran cuydado de venerarme, y servirme, y en prenda del amor que os tengo os doy esta Cinta, de que voy ceñida hecha por mis propias manos, y os la dejo sobre este altar. Daras relación de todo lo que has visto y yo te he dicho, al Obispo de la Ciudad, al Clero y á todo el Pueblo.”  Una de les millors estratègies de marketing publicitari per a una gran empresa, l'Església Catòlica. Text extret del Breviario antiguo de la Catedral de Tortosa.

Tot i així no és fins al 1508, que es fa el primer relat de la Baixada de la Cinta, per Francesc Vicent. Començant la gran devoció pel miracle, en edat mitjana no hi ha constància escrita, cultivant-lo i explotant-lo fins consolidar-lo entre la societat, de la ciutat i el territori.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...