Les barques arrosseres

Imatge editada per Àngel Toldrà i Viazao,  a inicis del segle XX. Fixeu-vos que l’església del Roser no estava encara bastida, per tant cal situar aquest transport d’arròs per riu, des del Delta, a la primera dècada del segle.  Les barques no són gaire diferents als llaüts que pujaven i baixaven el lignit de Mequinensa o fusta de més amunt. Possiblement el que podem destacar d’aquests llaüts és la decoració (baranes) que hi trobem a la part de popa.


Si ens fixem en la ciutat hi podem descobrir encara una cosa més, la barcassa o pontó. Amarrada a la riba del Mercat, aquesta recordeu es va construir per a creuar el riu de forma gratuïta, llavors l’únic pont en funcionament de Tortosa era de peatge: el de la Cinta.

Llavors el Delta encara era un lloc prou salvatge i verge, sent la forma més ràpida de pujar i baixar pel riu, són les dècades de glòria dels vapors: Ebro, Ciudad de Tortosa, Anita..., falten anys per a que el Carrilet (1924) fes aparició i encara més per a que el transport rodat fos una realitat a l’abast de tots.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...