Diferències marianes a l'Ebre


El que està clar és que “la providència” a la guerra no va fer a tots els llocs les mateixes meravelles.


No cal sortir de la nostra conca fluvial, cal remuntar el riu aigües amunt per anar a parar a Saragossa, tot just a la Basílica del Pilar.

En contra del cas tortosí, la capital de l’Aragó des de l’inici va quedar en mans dels capitans sublevats a la República.

Salvant les distàncies de popularitats marianes, el cas del Pilar tot i ser ben enigmàtic, és radicalment contrari al de la Cinta. El que s’explica és que, una expedició republicana que va sortir del Prat, va sobrevolar Saragossa amb la intenció d’enderrocar el pont de Pedra, les tropes republicanes, ja estaven a les portes de la ciutat manya. Una bomba va caure al riu, l’altra a la plaça i dos dins de la Basílica, cap d’elles va explotar, tenint en compte que va passar a l’inici de la guerra, 3 d’agost del 1936, la propaganda del nou miracle de la Pilarica va ser ben sonat. L’altra hipòtesi que es baralla és que les bombes van ser llançades pels mateixos sublevats i per tant ja sabien que no causarien danys, igualment explotarien el tema del prodigi i VISCA!, la Patrona, més patriòtica, estava de part d’ells.

Fos com fos i després d’un gran debat les bombes de 50kg niquelades i senceres (a causa de un mal muntatge de les espoletes i de la baixa altura del vol del suposat avió Fokker F-VII)   encara estan allà al costat del “pilar” acompanyats d’una placa que diu: “Por la Virgen. Por el Papa. Por la Patria. La Adoración Nocturna Española celebró su primera vigília de peregrinación nacional en esta Casa Angélica.” I més avall “Dos de las tres bombas, arrojadas contra el S.T.M. DEL PILAR, el dia 3 de agosto de 1936.”

A casa nostra la benvolguda i Santa Cinta, no va poder fer res, per evitar que les bombes feixistes esclataren a la seva angèlica casa. Així és com una d’elles va penetrar pel sostre i va enrunar la volta de la nau central, tot just dalt del cor. Potser recordeu l’entrada on posteriorment Dirección Nacional de Regiones Devastadas, va muntar una enorme bastida a la nau central de la Seu per a reconstruir la clau de volta, i encara allà està, no té placa com la de Saragossa però si una imatge molt poc religiosa.  

Està clar, la batalla la va guanyar la Pilarica.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...