Un pati italià a ca nostra

Dues fotografies del pati més representatiu de la ciutat de Tortosa.


És el claustre del col·legi de Sant Jaume i Sant Maties, pertanyent al conjunt anomenat dels Reials Col·legis i del segle XVI. Un pati renaixentista d’estil italià, quadrat i pou octogonal al centre envoltat per tres galeries superposades i un gran conjunt escultòric decoratiu.

Un espai planificat com un ens sagrat, on la cosmologia quedarà plasmada en els seus angles orientats als quatre vents: Lluc al nord-est, Marc al sud-est, Mateu al sud-oest i Joan al nord-oest és a dir, els quatre Evangelistes. Amb clara referència al nombre simbòlic del quatre, que permet cinc arcades per costat i quatre series (per costat) de 16 personatges [els apòstols més Elies i Enoc, Joan Bautista i Sant Maties] al pis noble i altres 16 [caricatures d’aquells que anaven a utilitzar aquest recurs educatiu: moriscos i jueus] ubicats sobre els capitells, dins dels carcanyols de la planta baixa. A més de tota l’estirp de reis de la Corona d’Aragó, fins la nova dinastia austríaca, a un fris corregut al primer pis.



Construït amb finalitats pedagògiques, el seu objectiu era instruir els joves moriscos per assimilar-los en una única concepció lingüística, llei i religió. És a dir un temple de la saviesa cristiana fomentat pels reis. Institucionalitzats per Carles V i Felip II. Al llarg del temps i després de l’expulsió definitiva del seu alumnat, els moriscos (1611). L’edifici i tot el conjunt ha anat canviant de funcions, graus universitaris que seran centralitzats per la Universitat de Cervera, caserna, arsenal, presó, seminari conciliar, convent de clarisses, col·legi, museu, arxiu històric,... Fins a l’actualitat on al col·legi de Sant Maties i Sant Jaume trobem l’Arxiu, al col·legi de Sant Jordi i Sant Domènec l’escola Oficial d’Idiomes i a l’església conventual de Sant Domènec: el Centre d'Interpretació del Renaixement

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...