Les dos ales de Santa Clara

Convent fundant al segle XIII, sent un dels més antics d’aquesta orde a Catalunya, les clarisses.

Situat a la falda del turó del sitjar, fins al segle XIV no va quedar dins del clos emmurallat de la ciutat. Institució de cabdal importància ja que va ser cap d’una de les parròquies de la ciutat i pol d’atracció de població cap aquest eixample medieval.


Tot i les fortes alteracions de l’edificació, fins als nostres dies ens han arribat dues ales del claustre del monestir que es pot datar al segle XIII. Les ales nord, oest i les restes d’una tercera: la situada a l’est.  Aquestes mostren un gòtic provençal, amb arcs trilobulats i fust quadrilobulats (ens referim a la tipologia que es representa en l'actualitat), amb base bifoliada i capitells llisos, que dóna al conjunt una forta elegància, moltes vegades considerat germà del convent de Sant Francesc de Morella.


Fortament danyat a les guerres del XVII, XVIII i el XX. Aquesta peça tan singular de la ciutat ha estat rehabilitada en diferents ocasions, al 1998 es van substituir la majoria dels fusts que estaven fortament danyats (que són els que apareixen en la fotografia anterior). En aquesta última imatge podem veure com era l'edifici i el claustre abans de la Guerra Civil.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...