Un pati escolar i un claustre conventual

En aquesta entrada hi tornem als patis i claustres de la ciutat. En aquest cas ens traslladem a Jesús.
A la fotografia el que podem veure és la zona d’esbarjo i de pati que va ser utilitzada per els escolars del Col·legi de la Immaculada. Era una escola on cursar el batxillerat baix la tutela religiosa i promogut per Bisbe Manuel Moll Salord, va començar a funcionar a l’any 1953 i va perdurar fins a l’any 1972, traslladant-se a l’edifici del seminari de Tortosa i unificar l’ensenyança religiosa a les noves lleis educatives.
Actualment en aquesta zona de la fotografia hi podem trobar la pèrgola i plaça de la població.


Però abans de ser col·legi Diocesà, va ser Col·legi Màxim dels Jesuïtes (1884) fins que es traslladen a la població veïna de Roquetes a tocar de l’Observatori. L’edifici data del 1737 i es basteix a la vora del vell, casalot amb claustre central i església adjunta barroca i de dimensions més que generoses.  Aquest monestir de Santa Maria de Jesús, albergarà des de els seus inicis (1430) als Franciscans, llavors el raval, era conegut com de Sant Bernabé.

Com molts dels edificis vells i bells de Tortosa, han passat per diferents usos i mans, per un costat pot semblar negatiu però realment aquests usos han fet que perdurin fins als nostres dies. Entre altres ha estat després de la seva desamortització, 1835: hospital, caserna, fàbrica de vidre, de paper, casa de caritat,... L’església passarà a mans del bisbat i l’obrirà al culte, sent l’església parroquial del lloc.

Amb tot això ens cal destacar el claustre del mateix monestir, un dels més grans de Catalunya al seu moment, amb quaranta-quatre religiosos. Un pati conventual regular amb arcades de mig punt i amb un aire molt clàssic utilitzant columnes d’ordre dòric molt estilitzades, molt comú en decoració barroca. El claustre sols té una galeria a la planta baixa i les superiors estan organitzades amb finestres quadrades i regulars. El pati està presidit per un pou cec, i actualment mostra una vegetació estructura amb quatre parterres on destaquen dues palmeres.




Les fotos han estat enviades per una persona col·laboradora amb aquest espai. Les del claustre són actuals.

Aquest espai ha estat actualitzat a la llista dels patis de la ciutat de l'Ebre.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...