El rerecor de la catedral de Tortosa

Actualment estem acostumats a veure l’espai gòtic de la Seu, nét i polit, les seves naus buides i despullades de les trames litúrgiques d’altres temps.

Un espai important en el passat, per al desenvolupament de les litúrgies religioses de la Catedral, era el cor. El cor renaixentista de la Seu, venia a substituir l’obsolet medieval, cap al 1590 ja estava acabat i signat per l’escultor d’Àvila, Cristóbal de Salamanca. Aquest meravellós cadirat fet amb roure de Navarra, ocupava el tercer tram de la  nau central i estava reservat per a la comunitat de religiosos adscrits, que participaven ens els oficis divins, en les catedrals els trobem presidits pel tron episcopal, destinat al bisbe. En el cas de la ciutat de Tortosa aquí també es trobava l’orgue.

Em aquesta construcció, tant important era la part de dins, cor, com l’exterior, rerecor. És aquí on aquesta fotografia agafa rellevància, ja que, a través d’ella podem conèixer com era aquest, a finals del segle XIX.


Una fotografia realitzada al segon tram de la nau central, que ens mostra el primer obstacle vertical que trobava la vista a l’entrar per la porta principal o els peus, a més de l’espectacular visió barroca, de la capella de la Cinta. Per aquesta raó en tantes esglésies el rerecor va ser profusament decorat, sent vertaders altars d’elevades qualitats. En el cas tortosí i com podem veure a la fotografia, la decoració transmet l’organització interior, mostrant la balustrada i un envà decorat amb quadres i altar amb canelobres.

Amb la Guerra Civil, la Seu va ser afectada amb la penetració d’una bomba i el cor altament danyat. Llavors es va decidir de desmuntar-lo i traslladar-lo, per sort, al que va ser dormitori dels canonges. Actualment encara es pot observar (tot i que mutilat, falten 9 escons i la decoració superior) dins de la col·lecció permanent del Tresor de la Catedral.



Al mapa hi podem observar la situació inicial del cor i rerecor i l’actual, amb la nomenclatura d’“Aula Mayor”. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...