El pont del Ferrocarril de Garcia

Acabem aquestes entrades en relació als ponts ebrencs, que no es van fer vells, amb el pont del ferrocarril de Garcia.



Aquest pont va ser el pont més septentrional de tot l’Ebre català, construït al voltant del 1892 moment en que va ser inaugurat el tram de uneix Móra la Nova amb Faió i la Pobla de Massaluca. El tercer tram de la línia de ferrocarrils que va unir Barcelona i Madrid. Tot i no haver aconseguit la informació corresponent ens atreviriem afirmar que va ser construït a l'igual que els seus veïns ebrencs per la Maquinista Marítima i Terrestre de Barcelona, ja que la seva tipologia és una combinació d'estructures entre els dos ponts del ferrocarril de Tortosa; per una banda ja mostra les pilastres modernes del viaducte, però per l'altre cantó la seva gelosia està construïda a la manera Town, sistema que s'utilitzà en el primer viaducte tortosí del 1867.  

L’estació de Móra la Nova amb la consolidació d’aquesta línia passà a ser una estació de primera categoria, única d’aquest rang entre Reus i Saragossa, a més també volia albergar l’eix de l’Ebre que uniria amb Tortosa, Flix i Lleida passant a ser una estació amb els serveis de bifurcació ferroviària, eix que mai es construirà.



Com la resta de ponts aquest també va ser volat l’abril del 1938, en aquest cas es va volar el primer tram dels cinc que tenia el pont. Aquest fet el podem apreciar en la fotografia que van fer els avions italians durant el bombardeig a la població de Garcia en la data del 28 de juliol de 1938, un dels primers bombardejos que farien aquets sobre el territori, ja que sols feia dos dies que havia començat la Batalla de l’Ebre, la nit de sant Jaume.

L’Aviazione Legionaria italiana i la Còndor alemanya, durant els 115 dies que va durar la Batalla no van deixar estaca en pared i el pont quedarà totalment irrecuperable, el poble de Garcia també patirà aquests bombardejos quedant la part alta del poble totalment derruïda i abandonada fins a l'actualitat. És molt interessant visitar aquesta part alta, sobretot l'esglèsia vella i veure en quin estat va quedar la mateixa, a la postal d'ATV hi podeu veure el nucli de població sota el primer tram del pont. 

El 1942 el pont va ser totalment refet de zero, 250 metres d’amplada amb cinc trams amb grans arcs parabòlics. 

Fotografies. 
Fotografia del pont abans de la seva destrucció, editada per Àngel Toldrà i Viazo. Molt segurament de la primera dècada del segle XX. La foto del bombardeig pertany al Centre d'Història Contemporània de Catalunya, realitzada per l'Aviazione Legionaria italiana.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...