La plaça de la Immaculada i parròquia de Sant Jaume

Continuem aquest estiu mostrant imatges relacionades en aquesta època de l’any.  Si en anteriors entrades vam mostrar algunes imatges sobre la festa del Rastre, ara toca fer-ho d’un dels barris amb més identitat de la ciutat: Remolins.

La imatge que aportem és la portada d’un llibret de festes de l’any 57 (extreta de les xarxes socials i publicada per Borràs M, on podem veure la plaça recentment inaugurada i reurbanitzada. Cal tenir en compte que tota aquesta zona de l’Esplanada de Remolins va ser reorganitzada pels “destructors” de Regiones Devastadas a conseqüència de la destrucció dels bombardejos feixistes.És l’antiga zona de protecció dels baluards de la Ribera i de les Bruixes que enfortien la muralla de la Cortadura, coneguda popularment com l’Esplanada, zona que ja havia començat la seva urbanització a finals del XIX, d’aquesta època veiem la cooperativa de Sant Jaume (naus modernistes) i els edificis que van en direcció dins Tortosa, carrer Major de Sant Jaume, terrenys que anteriorment en part, ocupava la fàbrica terrissaire dels Anglada.

A postguerra van bastir l’església que veiem a la foto , aquesta va ser construïda per a dotar a la part nord de ciutat, d’un temple religiós en substitució dels temples  de Sant Jaume (gòtic) que van decidir enderrocar  al igual que el convent del Miracle (SXVIII), aquets dos temples situats al barri de Sant Jaume.

La nova església va encabir amb la destrucció en part del jardí Balneari del Porcar, ja llavors en desús i al costat de les runes de la plaça de bous ( a la fotografia podeu apreciar les runes en el lateral esquerre de la fotografia). A tot aquest entorn reorganitzat i bastit en postguerra  ara anomenaran plaça de la Immaculada i parròquia de Sant Jaume, en record de l’antiga enderrocada.

Dir que anteriorment aquesta esplanada era utilitzada com a zona de jocs, en moltes fotos hi podem veure les porteries d’un camp de futbol i molts xiquets utilitzant-la, tanmateix aquí es van celebrar fires de ramat.

La zona ha mudat bastant des de la fotografia publicada. Evidentment la plaça te una configuració molt distant a la de la foto i l’accés a les Avançades, castell de la Suda i el barri del Rastre encara era un somni, quedant com una zona prou admesa per la trama urbana de la ciutat. 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...