Les zones porxades. Carrer Taules Noves

Si continuem per les diferents zones porxades de Tortosa que encara ens perduren, ara ens hem de traslladar al carrer que durant l’època medieval es va conèixer com a Taules Noves, com a diferenciador del carrer Taules Velles (nomenclatura encara existent), actualment anomenat carrer de l’Àngel.

Un carrer central i encara avui en dia aglutina gran part d’aquesta centralitat a la ciutat. Un carrer connector amb les places de mercat (Cols i Font), amb una de les entrades i eixides més importants de la ciutat (porta Sant Joan), a través del Coll de sant Joan actual sant Blai. Sent un eix comercial i vital de la ciutat des d’època medieval. Un eix urbà que actua com a carrer major o gran de la ciutat.

En quant a la part porxada que podem observar actualment, és el tram que correspon entre el carrer Montcada i l’estret carreró de Mercaders. Un total de quatre cases porxades que mostren una gran riquesa, amb força varietat a la porxada, tant de columnes com d'altures que configuren el mateix porxo.  Unes cases que tenen un origen gòtic. però amb reformes evidents i palpables realitzades al SXIX. Quatre habitatges que actualment estan catalogats com a BCIL.

La plaça i carrer de l’Àngel com espai central de la ciutat ha anat canviant i mudant inevitablement la seva fisonomia fins a l’actualitat, inclús als anys 30 va ser un dels primers espais esponjats de la ciutat. Així anat acumulant al seu espai grans i significatives edificacions per al patrimoni de la ciutat: la casa Franquet, el Siboni, la casa dels Balcons, botigues com l’antiga Canivell... Per aquest motiu determinar si tot el seu perímetre era o no porxat actualment és complicat de confirmar.

Les Taules Noves, ens confirmen com es trasllada la zona comercial al sector porxat de les Cols en contrast de les Taules Velles, situades a la zona del pont de Barques configurant els quatre cantons. Un espai, que com la plaça de la Font eren auxiliars a la plaça de Mercat, un espai on desenvolupar l’activitat comercial, no tant diferent de com és actualment.



En quant a la foto dir que és una estereoscòpica de Salvany Blanch, realitzada al voltant dels anys 14-15, del segle passat.  On encara es pot observar l’illa de cases que alberga la capella de l’Àngel, la pujada del Coll de Sant Joan i el carreró que anava cap al barri de Pescadors pel carrer en Carbó. 
A més d’una forta animació rodejant la castanyera. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...