La Casa Vericat i l’Arrossera, a la riuada del 61

Aquesta fotografia ens mostra altra imatge d’una de les riuades més fotografiades de la història de la ciutat, la del gener del 1961. Ens l’envia Buenaventura Amat Blasco.


A ella surt la plaça de la Pau amb la confluència amb l’Avinguda tota negada d’aigües del riu, la casa Vericat i els seus baixos que llavors eren ocupats per les oficines del Servei Nacional del Blat, conegut popularment com l’Arrossera, finestres semicirculars de l'entresòl.

El Servei Nacional del Blat: va ser un organisme creat a la postguerra (1940), i que va perdurar fins al 1976. Va tenir diferents noms com el Servei Nacional de Cereals al 63 i posteriorment Servei Nacional de Productes Agraris (SENPA). La seva finalitat primera era la comercialització del blat, controlada per l’estat dictatorial. Els pagesos havien de lliurar una quota i aquesta venia determinada per la declaració d’Ha. que posseïen i cultivaven, aquesta es pagava a un preu molt inferior al del mercat, és a dir l’oficial, si en qualsevol cas al pagues un cop complida la quota li havia sobrat podia vendre’l extraoficialment o més conegut com estraperlo. Aquestes quotes van perdurar fins als anys 60. Informació extreta del llibre La Ribera Baixa del Cinca: una comarca-frontera d’Ismael Zapater Zapater.


El camió que circula en direcció al Parc, aquell dia va ser molt retratat. En aquesta altra entrada que vam publicar fa temps li podem veure la part posterior, circulant a l’altura del carrer la Sang.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...