La gola nord de l’Ebre.

La fotografia publicada a la revista Mundo Grafico, no té gaire bona resolució, però pensem que és important publicar-la per conèixer la manera de viure de la gent pescadora que habitava a les goles de l’Ebre, actualment totalment impensable.


La publicació titula el reportatge com a “El Puerto de refugio de Tortosa”. Aquest port de refugi va ser visitat llavors per les autoritats que van arribar amb el vapor Ciudad de Tortosa, a la foto tot i la baixa qualitat es veu amarrat al fons amb els seus fumerals. Tot i així destaca el xicotet poblat de barraques de pescadors construïts a la vora del riu i del mar. Amb les seves barques de pesca varades a la platja.
Les barraques inicialment eren construïdes pels mateixos que les anaven a habitar, feta de materials trobats per les rodalies i sense cap cost econòmic. Una construcció senzilla que permetia passar la nit i aixoplugar-se. Amb el temps aquesta tipologia de cases va anat evolucionant i passant a ser habitacle familiar. De base rectangular, coberta a dues aigües i generalment d’una planta, prioritzant la vida quotidiana a l’exterior, utilitza materials molt bàsics com el fang, la calç, la palla i les canyes.

La foto ens mostra un bon exemple d’aquestes barraques de pescadors orientades cap al sud, per evitar les mestralades i tan típiques de les zones humides dels Països Catalans.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...