Fotografia pintada i el Cuplé


Retrat de Francisca Homedes coneguda com la “Cachorra”, muller de Joan Bonfill “el Batina”. Fotografia pintada realitzada per Ramon Andreu cap al 1915, a l'estudi del carrer d’En Carbó, al dors de moltes de les seves fotografies s’anunciava dient “se retrata con luz natural y electrica”.

A la foto de la Cachorra enviada per Joan Otero ho veiem: com va voler al retratar-se, destacar-se pintant el seu vestit de blau i el fons per donar-li un aspecte més natural. Potser ella o el fotògraf ho vam fer per influència de la moda i els espectacles de l’època com van ser els cuplés i les cupletistes.



Retrat de la Goya.

Pintar les fotografies va ser un fet des de l’inici de la tècnica fotogràfica i es fa per influència de la pintura, sobretot en retrats i en aquelles imatges que mostren móns exòtics i llunyans, després el fet de pintar la fotografia passarà al món publicitari, per fer la imatge més propera, sensual i atractiva ja que aquest mitjà passa a ser de masses. Espectacles i cupletistes van ser un exemple de la foto pintada com reclam publicitari.


Retall de premsa de El Tiempo del 22/08/1914.

El cuplé era un estil de música lleuger i popular, amb monòlegs fets majoritàriament per a dones amb un caràcter grotesc i picar. Amb la Goya cap al 1911 passa a ser un espectacle de varietats i per a tots els públics, després de la guerra civil aquets espectacles com les Revistes dels anys 30 on destaca la Bella Dorita quedaran prohibits i hauran d'adaptar-se a les censures del règim feixista.


En quant a les artistes destaquen la Fornarina, va ser la primera en arribar a la glòria, era hereva de la Goya, va destacar per la seva sofisticació i importar estils de Paris, a més de interpretar sovint en francès.
A l’època daurada i destaquen altres dues figures com van ser la gran Raquel Meller (que també va actuar al Teatre Principal de Tortosa) i la seva rival que representava el més cañí Pastora Imperio moltes vegades més decantada cap a la copla.


Retrats de Raquel Meller i Pastora Imperio, respectivament.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...