El pati dels Quarters.

Edifici borbònic rodejat d’una gran esplanada a forma de pati i ben defensat per tota una sèrie de baluards muralles i fossar (actualment encara visibles). Malauradament no tenim cap fotografia que ens il·lustre algun moviment, assaig, maniobres dels soldats que l’habitaven.

La seva situació no sembla ser la més idònia. Però cal pensar que a la ciutat no es va bastir cap ciutadella i el quarter en aquest indret van fer la funció no sols defensiva, sinó també repressiva cap a una societat (recolzant la seva funció amb el Castell) que havia mostrat tot el seu suport cap a l’aliança austríaca.  Per tant s’havia de mostrar com un edifici imponent i majestuós dominant totes les perspectives de la ciutat de l’Ebre, com a símbol del nou poder.

Tortosa quedarà en poder borbònic després de perdre el setge de 1708, els Quarters són producte de la iniciativa del ministre de Guerra el marqués de Castelar, ja que fins al moment la tropa s’allotjava en casa dels veïns de la ciutat i diferents edificacions repartides per la ciutat.

El projecte finalment va signar-lo l’enginyer i militar Miguel Marín, un edifici de planta  longitudinal i exempt datat al 1739 i finalitzat el  cap a la dècada dels 50 del mateix segle, una tipologia importada de Flandes i dissenyada per Verboom.



Fotografia d’inicis del segle XX, editada per Fototípia Thomas. L’edifici quedarà fora d’ús militar i fortament danyat després de la Guerra Civil, ocupat per gent sense sostre perdurarà fins a la dècada dels anys 60, serà enderrocat per a edificar l’hospital.

Per saber-ne més:
BAILA i PALLARÉS, Miquel A., La ciutat de Tortosa. Evolució de l’espai urbà, Ed.
Antinea, Vinaròs, 1999.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...