Els patis de la ciutat de l'Ebre

Trenta patis en total, semblava que la ciutat de l’Ebre no donaria per tant i tot així som conscients de que no estan tots els que haurien de ser.

Ens falten tots aquells que van desaparèixer segles abans de l’aparició de la fotografia, com per exemple els dels convents dels menorets de Sant Francesc, trinitaris, el de la Ràpita i altres de caràcter civil; com serien els situats al Palau Reial (castell de la Suda) o comercials; patis com els de la Llotja o adoberies medievals...

Com podeu veure al mapa hem fet ressonar aquells de dins Tortosa i amb tipologia conventual, malgrat que no renunciem a altres patis de la ciutat de tarannà particular, industrial, civil, veïnals... que no han estat exposats per falta de suport gràfic per fer-ho. Per aquesta raó continuem demanant-vos la vostra participació amb el tema, tot i que el bloc començarà a tractar a partir d’ara altres continguts. Ens agradaria rebre suport gràfic dels claustres situats a Jesús, i les Cases Mares tortosines. D’altres convents com les Oblates o les Serves, de fàbriques com la terrisseria d’Angera o de cases particulars i veïnals com el passatge Franquet...

Igualment hem de dir que al llistat, han estat enllaçat fotos de patis que al bloc no han estat exposats, però aquests enllaços s’han fet per donar cohesió a l'itinerari presentat. Com podeu veure la majoria de patis i claustres, es concentra al voltant de la Seu i resseguint els eixos viaris medievals més important de la ciutat, com era el riu, el carrer de la Mercè i Sant Domènec i el carrer dels Montcada, carrer de Santa Anna, Croera i Ciutat, entre altres. 

El mapa urbà de Tortosa és de principis de segle i està basat com diu la pròpia llegenda en les dades de Joan Abril i Guanyabens, llavors l'arquitecte municipal de la ciutat.


Al llistat hi podreu trobar el número d’ordre per situar-lo al mapa, el nom de l’edifici enllaçat amb l’entrada o link corresponent i acompanyat de les següents paraules: Conservat, Modificat i Desaparegut. Cal entendre la paraula “modificat” com aquell espai que ha estat totalment alterat, ja que la mateixa conservació, ha implicat modificació i alteració de tots els patis exposats al llarg del temps.

Al mapa
1. Pati de les Teresianes. Conservat
2. Pati dels Hermanos. Desaparegut
4. Claustre de Santa Clara. Modificat
5. Pati dels JosepetsConservat
7. Claustre de Sant DomènecConservat
10Pati d’ArmesConservat
12. Pati de l’EscorxadorConservat
14. Palau MontagutModificat
15. Palau del BisbeConservat
16. Pati de la CanonjaConservat
17. Claustre de la SeuConservat
18. Casa de la CiutatDesaparegut
19. Palau Capmany. Conservat
20. Palau DespuigConservat
21. Palau OriolConservat
22. Pati de la Mercè. Desaparegut
25. Pati de l’antic SeminariDesaparegut
26. Palau Oliver de BotellerDesaparegut
27. Pati del Govern Militar/LlotjaDesaparegut

Fora de mapa
28. Casa BellidoDesaparegut
29. Patis del SeminariConservat


A més ens agradaria afegir que durant aquets dos mesos, plens de patis i jardins tancats, el bloc de Tortosa Antiga ha trencat el sostre de visites que teníem fins ara sent el mes d’agost de 2013, el mes en que més visites hem rebut fins al moment, en gairebé 6.000 i el pati més vist ha estat el dels Josepets. Molt agraïts per l’interès mostrat el nostre bloc i la temàtica triada durant aquest estiu. 

Quan vam començar a penjar posts amb el fil conductor dels patis, no pensàvem que sortís tan extensa llista com la que veieu més amunt. És una mostra clara del gran patrimoni que atresora la nostra ciutat: quan comencem a investigar sobre qualsevol tema, sempre apareixen grans i petites sorpreses. Tanmateix, fixant-nos en el llistat, sembla que els "desapareguts" ens cridin l'atenció, que ens adverteixin de que cal tenir molta cura amb els tresors arquitectònics que encara conservem.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...